Observatoire européen des think tanks Think tanks and civil society : because ideas matter

Timbro

Suivre la vie du sitehttp://www.timbro.se/innehall/?omr=180

Suivre la vie du sitehttp://www.timbro.se/rss

Derniers articles

 • Sänk skatten och lägg ned landstingen

  29 août 2018, par Björn Hasselgren — Ekonomi, Ledare, Smedjan
  Att politiker på lägre nivå måste ta den ekonomiska smällen för riksdagens politik är inte rimligt. Mer finansieringsansvar och fler uppgifter behöver flyttas över från kommuner till staten, så att de som beslutar om hur systemet ska fungera också är de som får finansiera det. Landstingen, å sin sida, har (...)
 • Så blev Tanzania Sveriges kelgris

  29 août 2018, par Carl-Vincent Reimers, Eric Luth — Reportage, Smedjan
  DEL 1. Under snart sextio år har Tanzania varit en av de allra största mottagarna av svenskt bistånd. Avsiktligt gick pengarna till en socialistisk ekonomi där bönder tvångsförflyttades och det nya systemet orsakade fattigdom och ekonomisk kris. Men innan dess åstadkom det tidiga svenska biståndet (...)
 • Vänstern och egendomsrätten

  28 août 2018, par Lars Anders Johansson — Ledare, Smedjan
  Vänsterpartiet är inte ett parti bland andra. Fram tills helt nyligen sympatiserade och samarbetade partiet med stater där oliktänkande sköts i källaren. Än i dag ser vänsterpartister mellan fingrarna med politiskt våld, och i partiprogrammet slår de fast att målet är avskaffande av äganderätten, ett mål (...)
 • Föräldraledigheten är en maktfråga

  28 août 2018, par Blanche Jarn — Ledare, Smedjan
  Socialdemokraterna lovar inför valet en extra veckas föräldraledighet på skattebetalarnas bekostnad. I själva verket innebär vallöftet en maktförskjutning från föräldrarna till staten, som tar kontroll över ytterligare en bit av deras ekonomi. Ju mer pengar staten tar och sedan delar ut, desto mindre (...)
 • Kameraövervakning utan evidens

  27 août 2018, par Louise Stenberg — Debatt, Smedjan
  DEBATT. Regeringens utredare föreslår expansiv kameraövervakning men bortser från forskning och stödjer förslaget på anekdotisk bevisföring. Det politiska motståndet mot regeringens linje lyser dessutom med sin frånvaro. Inom borgerligheten vill man gå ännu (...)
 • Samma oavsett ?

  27 août 2018, par Lars Anders Johansson — Ledare, Smedjan
  DET BORGERLIGA STOCKHOLMSSYNDROMET DEL 2. Moderaterna har misslyckats med att fånga upp högervridningen i väljarkåren och ser ut att gå mot sitt sämsta valresultat sedan 2002. Kanske beror det på att partiet kämpat så hårt för att vinna mittenväljare att man tagit sina egna kärnväljare för givna. Kanske (...)
 • En kämpe för den fria världen

  27 août 2018, par Stefan Olsson — Kultur, Smedjan
  John McCain blev aldrig president, men ändå en informell ledare för den fria världen. Den amerikanske senatorn, krigshjälten och före detta presidentkandidaten John McCain har gått bort. Stefan Olsson tecknar ett porträtt av en amerikansk politiker som blev känd och uppskattad för sitt engagemang för (...)
 • Ingångslönens effekt på sysselsättningen i Sverige

  27 août 2018, par Sven-Olov Daunfeldt — Arbetsmarknad, Ingångslöner
  De studier som genomförts av den svenska arbetsmarknaden visar tydliga indikationer på att högre ingångslöner leder till en minskad sysselsättning för låginkomsttagare. De internationella studier som visat på motsatsen utgår ofta från situationer där minimilönen är låg från början och är därmed inte (...)
 • Timbro Sharing Economy Index : Boende i Sverige

  27 août 2018, par Alexander Funcke, Andreas Bergh, Joakim Wernberg — Allmänt
  I två år har vi kartlagt delningsekonomin i världen. Resultatet: världens första index över delningsekonomin i 213 länder. I denna rapport presenteras en sammanfattning av TSEI och hur stor boendedelningen är i svenska kommuner utifrån Airbnb:s data. Störst boendedelning har turistkommuner och kommuner (...)
 • Det stora språnget 2.0

  26 août 2018, par Kristina Sandklef — Reportage, Smedjan
  SÅ PLANERAR KINA ATT TA ÖVER VÄRLDEN. Genom inhemsk innovation, utländska företagsförvärv och industrispionage har Kina uppnått en snabb teknikutveckling. Tävlingen mot USA om positionen som världsledande inom ny teknik förutspås kunna leda till ett nytt kallt krig. I Sverige verkar vi däremot allt annat (...)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Suivez-nous !

Copyright Observatoire des think tanks - Powered by SPIP, Feat.B_HRO - Mentions légales